• Ενημερωθείτε για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα!
  • info@cryptosolutions.gr
  • +30 6941 511 404

Ethereum: Είναι η Δεύτερη Επενδυτική Ευκαιρία μετά το Bitcoin;

  • Home / Ethereum: Είναι η Δεύτερη Επενδυτική Ευκαιρία μετά το Bitcoin;

Ethereum: Είναι η Δεύτερη Επενδυτική Ευκαιρία μετά το Bitcoin;

Θα ανατρέξω στο παρελθόν, πίσω στο 2009, όταν δημιουργήθηκε το Bitcoin. Στις 3 Ιανουρίου του 2009 «λύθηκε» το πρώτο Block. H πρώτη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στις 12 του ίδιου μήνα μεταξύ του Satoshi (δημιουργός του Bitcoin) και του Hal Finney ένας προγραμματιστής, οπαδός της κρυπτογραφίας. Στις 18 Ιουλίου του 2010 «γεννήθηκε» το πρώτο Bitcoin ανταλλακτήριο, το γνωστό σε όλους μας MtGox. H αξία του εκείνη την ημέρα ήταν μόλις 9 cents. Κανένας (ίσως ελάχιστοι) δεν φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε στα επόμενα χρόνια και τη ραγδαία ανάπτυξη που θα είχε. Η τιμή του Bitcoin άρχισε σταδιακά να αυξάνεται, φτάνοντας στο υψηλότερο ποσό μέχρι σήμερα, στα 1.147$ στις 4 Δεκεμβρίου του 2013. Από εκείνη την περίοδο ξεκίνησε η πτώση του, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δε θα ξαναφτάσει σε αυτό το επίπεδο ή ακόμα και να το ξεπεράσει. Η ίδια η φύση και λειτουργία του Bitcoin απαιτεί την μεγάλη αύξηση της τιμής του με την πάροδο του χρόνου. Θα αναλύσω σε επόμενο άρθρο γιατί απαιτείται κάτι τέτοιο και θα κάνω μία πιο εκτενή αναφορά και παρουσίαση της πορείας του Bitcoin μέχρι σήμερα.

Ο λόγος αυτής της mini αναδρομής στο ιστορικό του Bitcoin είναι η προσπάθεια μου να το συγκρίνω με ένα σχετικά νέο νόμισμα και μία εντελώς καινούρια τεχνολογία που ήρθε για να μείνει και να αλλάξει τα δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό το νέο σχετικά νόμισμα, ή πιο σωστά, η νέα αυτή πλατφόρμα, είναι το Ethereum. Σίγουρα οι περισσότεροι θα λέτε: «αχ γιατί να μην ήξερα το Bitcoin πίσω στο 2009 να το κάνω mining τότε που ήταν εύκολο ή να αγοράσω τότε που ήταν φθηνό». Ακριβώς την ίδια φράση λέω κι εγώ καθημερινά στον εαυτό μου. Δυστυχώς μέρα που περνάει δεν ξαναγυρνάει κι έτσι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι για αυτή την ευκαιρία που χάσαμε. Ένα από τα πολλά ρητά που ακολουθώ στη ζωή μου είναι πως ευκαιρίες στη ζωή μας εμφανίζονται συνέχεια. Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι να τις αρπάξουμε. Μπορεί να χάσαμε την ευκαιρία με το Bitcoin, αλλά τώρα μας δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία με το Ethereum.

Έχω ανεβάσει και στο παρελθόν άρθρα για το Ethereum, όποτε ίσως κάποιοι να έχετε μια γενική εικόνα. Σε αυτό το σημείο θα σας εξηγήσω απλά και κατανοητά τι είναι αυτή η πλατφόρμα (Ethereum) και το νόμισμα (Ether) που την συνοδεύει.

Το Ethereum είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο blockchain που εκτελεί έξυπνα συμβόλαια: εφαρμογές που τρέχουν ακριβώς όπως έχουν προγραμματιστεί, χωρίς καμία δυνατότητα διακοπής της παραγωγής, λογοκρισίας, απάτης ή παρέμβασης τρίτων. Το Ether είναι η ενσωματωμένη νομισματική μονάδα της πλατφόρμας Ethereum. Για περαιτέρω ανάλυση μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.

Στις 23 Ιανουαρίου του 2014 ξεκινάει η εκστρατεία χρηματοδότησης του Ethereum project, η οποία μετά από 60 μέρες κατάφερε να συγκεντρώσει 12.7 εκατομμύρια δολάρια. Η τιμή στην οποία πουλήθηκαν τα νομίσματα κατά την περίοδο της χρηματοδότησης ήταν στα 30 cents/ΕΤΗ. Στις 7 Αυγούστου του 2014 όταν το νόμισμα εισήλθε στο πρώτο ανταλλακτήριο, η τιμή έφτασε τα 2.83$ η οποία 3 μέρες μετά έπεσε στα 0.64$. Είναι γνωστό πως όταν ένα καινούριο νόμισμα κάνει την εμφάνιση του στο πρώτο ανταλλακτήριο η τιμή του παίζει σε υψηλά επίπεδα μέχρι να σταθεροποιηθεί στα κανονικά μερικές μέρες αργότερα. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με το Ether. Στις 14 Αυγούστου σημείωσε μία ακόμη άνοδο στα 2.19$ και από την επόμενη μέρα ξεκίνησε η πτώση η οποία οδήγησε το νόμισμα στο κατώτερο επίπεδο των 0.42$ στις 21 Οκτωβρίου του 2015. Αυτή η διακύμανση της τιμής θυμίζει αρκετά την πορεία του Bitcoin και για αρκετούς ήταν μια καλή ευκαιρία να επενδύσουν στο Ether τη στιγμή που έπιασε το κατώτερο επίπεδο των 0.42$. Με αυτό το σκεπτικό έπραξα κι εγώ. Ό,τι νομίσματα είχα τα μετέτρεψα σε Bitcoin και αγόρασα Ether στην τιμή των 85 cents. Αυτή τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο η τιμή του Ether βρίσκεται στα 1.18$ που σημαίνει πως ήδη είμαι κερδισμένος μέσα σε μερικές ώρες/μέρες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών (volume) βρίσκεται στα 3.5 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι σε παγκόσμια κλίμακα ξοδεύτηκε αυτό το ποσό για αγορά του νομίσματος Ether. Σε αυτό το υψηλό επίπεδο βρίσκεται εδώ και καιρό το 24ωρο volume του νομίσματος και το κατατάσσει στη δεύτερη θέση σε όγκο συναλλαγών μετά το Bitcoin. Η κεφαλαιοποίηση του νομίσματος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 88 εκατομμύρια δολάρια και το κατατάσσει στην τέταρτη θέση πίσω από το Litecoin και το Ripple. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ. Αν πιστέψουμε σε αυτή τη νέα πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που ξεδιπλώνεται μπροστά μας τότε είναι μία πολύ καλή επένδυση σε αυτό το νόμισμα, τώρα που είναι ακόμα φθηνό, γιατί αν κάποια στιγμή φτάσει (για μένα ισχύει το όταν φτάσει) έστω και στην μισή επιτυχία του Bitcoin τότε μιλάμε για μία πολύ καλή επενδυτική κίνηση που μπορεί να αλλάξει τις ζωές όσων είδαν την ευκαιρία και την άρπαξαν.

Φυσικά να θυμάστε πάντα ότι ποτέ δεν επενδύουμε περισσότερα απ’ όσα αντέχουμε να χάσουμε, γιατί ποτέ κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πως μπορεί να εξελιχθεί το οτιδήποτε και στη συγκεκριμένη περίπτωση η πορεία αυτής της τεχνολογίας και αυτού του νομίσματος. Επιτυχία χωρίς ρίσκο δεν μπορεί να υπάρξει.

Essential SSL