• Ενημερωθείτε για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα!
  • info@cryptosolutions.gr
  • +30 6941 511 404

Το Ethereum και το Αποκεντρωμένο Web

  • Home / Το Ethereum και το Αποκεντρωμένο Web

Το Ethereum και το Αποκεντρωμένο Web

Αυτό το άρθρο μιλά για το Ethereum, μια νέα «Blockchain 2.0» πλατφόρμα για αποκεντρωμένες εφαρμογές.

Όταν στέλνετε ένα μήνυμα ή ελέγχετε τις ειδήσεις σας στην Facebook εφαρμογή σας, σχεδόν τα πάντα δρομολογούνται μέσω κεντρικών εξυπηρετητών. Οι Instagram φωτογραφίες σας, τα email σας, ακόμα και τα Snapchat μηνύματά σας (που λένε ότι διαγράφονται… αλλά είστε σίγουροι;) Ενώ οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν πώς όλα αυτά λειτουργούν, είναι δύσκολο να παραλείψουμε το γεγονός ότι τα κεντρικά συστήματα έχουν σημαντικές αδυναμίες, παρά την ( ή ακόμα και λόγω της) αυξανόμενη πολυπλοκότητά τους. Η NSA μπορεί να υποκλέψει τα προσωπικάς δεδομένα από την Google, πατώντας στο κεντρικό τους δίκτυο. Οι χάκερ μπορούν να αποκαλύψουν τα εκατομμύρια των ταυτοτήτων των ανθρώπων χακάροντας μέσα από το Ashley Madison VPN. Το iMessage της Apple “πέφτει” όταν οι διακομιστές της Apple είναι «κάτω». Και 56 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες μπορούν να κλαπούν από τους διακομιστές ενός εθνικού διανομέα, επειδή, πολύ απλά βρίσκονταν σε ένα διακομιστή.

Η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin είναι, στον πυρήνα του, όλα τα σχετικά με την αποκέντρωση. Η εφεύρεση του Satoshi Nakamoto της blockchain τεχνολογίας του Bitcoin εισήγαγε ένα ισχυρό, πρακτικό τρόπο για να πραγματοποιήσει κάποιος συναλλαγές τόσο με ασφάλεια όσο και να αφήσει το κοινό να τις επιβεβαιώνει, επιτρέποντας μας για πρώτη φορά να έχουμε ένα πραγματικά αποκεντρωμένο νόμισμα. Αλλά η δύναμη της blockchain τεχνολογίας άφησε πολλά στην κοινότητα πιστεύοντας ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Οι άνθρωποι άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί, από τη στιγμή που είναι δυνατόν να έχουμε ένα δίκτυο για την επικύρωση των Bitcoin συναλλαγών, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δίκτυο να λειτουργεί αξιόπιστα για πιο περίπλοκες «έξυπνες συμβάσεις» και ακόμη μεγαλύτερο λογισμικό;

Πριν από δύο χρόνια, ένας 20χρονος προγραμματιστής Bitcoin, ο Vitalik Buterin ονειρεύτηκε μια νέα πλατφόρμα που ονομάζεται Ethereum. Δουλεύοντας με μια γρήγορα αναπτυσσόμενη ομάδα, το Ethereum συγκέντρωσε πάνω από 14 εκατομμύρια δολάρια σε μια Bitcoin crowdfunding εκστρατεία, και ξεκίνησε με τεράστιους στόχους για να διαταράξει τον τρόπο που χτίζουμε τις εφαρμογές, τα κοινωνικά δίκτυα, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, ακόμα και τις επιχειρήσεις. Ως πλατφόρμα λογισμικού, το Ethereum είναι σαν το Bitcoin, δηλαδή στο ότι είναι χτισμένο σε μια blockchain και όλα όσα συμβαίνουν τροφοδοτούνται και ελέγχονται από υπολογιστές σε όλο το δίκτυο. Διαθέτει επίσης μια ενσωματωμένη νομισματική μονάδα που ονομάζεται «Ether», η οποία λειτουργεί σαν το Bitcoin. Αλλά η κύρια καινοτομία του Ethereum είναι ότι περιλαμβάνει επίσης μια πλήρη γλώσσα προγραμματισμού (η οπόια ονομάζεται «Turing-complete»). Αυτό είναι κάτι που το Bitcoin δεν έχει, και το οποίο επιτρέπει στους προγραμματιστές να ονειρεύομαι πολύ μεγαλύτερες εφαρμογές που θα εκτελούνται και θα επιβεβαιώνονται από το δίκτυο. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν «Αποκεντρωμένες Εφαρμογές» (Decentralized Apps ή «DApps»), οι οποίες είναι, για το χρήστη, σχεδόν πανομοιότυπες με μια τυπική εφαρμογή web, αλλά των οποίων η κύρια βάση δεδομένων και ο server είναι η blockchain.

Αν και δεν μπορούν όλες οι εφαρμογές να μεταφραστούν άμεσα σε μια αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική, το Ethereum έχει περισσότερο νόημα σε μέρη όπου η διαφάνεια και η ειλικρίνεια έχουν αξία ή χρειάζονται. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες εισαγωγής παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα διαφάνειας για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η εταιρεία Zappos αναδιοργανώθηκε γύρω από ένα καινοτόμο μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης που ονομάζεται Holacracy. Πολλές εταιρείες έχουν εισαγάγει διαφανείς πολιτικές αποδοχών. Προνοητικές εταιρείες θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να έχουν τα πιο σημαντικά στοιχεία διακυβέρνησής τους, να διαχειρίζονται στην blockchain, τροφοδοτούμενα από εφαρμογές όπως το Boardroom, τα οποία κατασκευάζονται στην Ethereum πλατφόρμα. Φανταστείτε αν όλες οι αποφάσεις της εταιρείας σας – συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών για τις αποδοχές, τις επενδύσεις και την έγκριση έργων – οι οποίες διακινήθηκαν μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας που δεν θα μπορούσε να είναι στημένο και το οποία υποβλήθηκε σε επεξεργασία και έλεγχο σύμφωνα με κανόνες που ορίζονται στον κώδικα.

Ένα άλλο startup υψηλού προφίλ βασισμένο στην πλατφόρμα Ethereum είναι το Augur, το οποίο κατασκευάζει μία έξυπνη πλατφόρμα πρόγνωσης και έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονόμισμα. Η κοινότητα γύρω από το Ethereum αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, και πολλά άλλα startups ετοιμάζονται να δημιουργήσουν προϊόντα. Οι μεγάλες εταιρείες επενδύουν επίσης πολύ χρόνο και χρήμα στο χώρο, προσπαθώντας να καταλάβουν πώς το Ethereum και οι σχετικές τεχνολογίες μπορούν να διαταράξουν τα υφιστάμενα θεσμικά όργανα, ιδίως στον τομέα των χρηματοπιστωτικών βιομηχανιών.

Η υπόθεση για αποκέντρωση είναι επίσης ισχυρή, αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια μόχλευση που κατέχεται από μερικά από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα και online αγορές. Μόλις αυτή την εβδομάδα, το TechCrunch πήρε την ιστορία ενός superhost Airbnb ο οποίος τερματίστηκε με μηδενική προειδοποίηση για αδιευκρίνιστους λόγους. Το Uber έχει επικριθεί για την έλλειψη διαφάνειας γύρω από την απενεργοποίηση του οδηγού. Και όποιος έχει χρησιμοποιήσει το Facebook για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα γνωρίζει τον αγώνα ενάντια στην διαρκώς μεταβαλλόμενες ρυθμίσεις απορρήτου. Φανταστείτε την επόμενη γενιά των αγορών και των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι κανόνες θα ψηφίζονται από τους χρήστες, και όπου οι πολιτικές δεν θα μπορούν να αλλάξουν από μια μικρή ομάδα.

Πολλές από αυτές τις ιδέες θα πάρουν χρόνο, επειδή απαιτούν η κοινωνία να αγκαλιάσει την αντίληψη του τι μια εταιρεία αναμένεται να είναι ή να κάνει. Ωστόσο, κατ’ ελάχιστον, το Ethereum υπόσχεται να αμφισβητήσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την οικοδόμηση προϊόντων για το διαδίκτυο στο άμεσο μέλλον, και έχει το μακροπρόθεσμο δυναμικό να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούν και να συναλλάσσονται online.

Essential SSL