• Ενημερωθείτε για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα!
  • info@cryptosolutions.gr
  • +30 6941 511 404

Ιδιωτικά Κλειδιά: Import vs. Sweep

  • Home / Ιδιωτικά Κλειδιά: Import vs. Sweep

Ιδιωτικά Κλειδιά: Import vs. Sweep

Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσω τη διαφορά μεταξύ του importing ενός ιδιωτικού κλειδιού και του sweeping, τα οποία είναι σημαντικά ειδικά αν χρησιμοποιείτε Paper Wallets (χάρτινα πορτοφόλια).

Import

Όταν εισάγετε ένα ιδιωτικό κλειδί, απλά το προσθέτετε στη συλλογή των ιδιωτικών κλειδιών στο πορτοφόλι του λογισμικού σας. Αν τυχόν υπάρχουν bitcoins τα οποία ανήκουν στο ιδιωτικό κλειδί, τώρα θα περιλαμβάνονται στο υπόλοιπο του πορτοφολιού σας. Αλλά αυτά τα bitcoins παραμένουν συνδεδεμένα στο ιδιωτικό κλειδί: για παράδειγμα, εάν θέλετε να εισάγετε ένα Paper Wallet, τα bitcoins θα υπάρχουν τώρα και στο Paper Wallet και στο πορτοφόλι του λογισμικού. Αν κάποιος άλλος πάρει στα χέρια του το ιδιωτικό κλειδί από το Paper Wallet, ή είχε ήδη πρόσβαση στο ιδιωτικό κλειδί του, μπορεί ακόμα να ξοδέψει τα bitcoins του χάρτινου πορτοφολιού. Επιπλέον, τυχόν bitcoins που θα σταλούν στο Paper Wallet στο μέλλον, θα πιστωθούν τόσο στο Paper Wallet όσο και στο πορτοφόλι του λογισμικού.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αν κάποια από τα bitcoins του ιδιωτικού κλειδιού δαπανηθούν χρησιμοποιώντας το πορτοφόλι του λογισμικού (δηλαδή αν κάνετε μια online αγορά), τότε το ιδιωτικό κλειδί θα εξαντληθεί τελείως από τα bitcoins του. Ακόμα κι αν μόνο ένα μέρος των bitcoins του ξοδευτεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συναλλαγές Bitcoin ξοδεύουν το σύνολο του υπολοίπου του ιδιωτικού κλειδιού, και στέλνουν οποιαδήποτε υπόλοιπο απομείνει σε ένα νέο ιδιωτικό κλειδί που δημιουργείται στο πορτοφόλι του λογισμικού.

Η εισαγωγή (importing) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα θέματα, όπως η ανάγκη για εκ νέου δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των ιδιωτικών κλειδιών σας κατά την εισαγωγή σε ένα ντετερμινιστικό πορτοφόλι.

Πότε θα πρέπει να κάνετε Import ένα Ιδιωτικό Κλειδί;

Θα πρέπει να κάνετε μόνο εισαγωγή (import) σε περίπτωση που έχετε δημιουργήσει το ιδιωτικό κλειδί (ή το Paper Wallet) μόνοι σας και κανένας άλλος δεν είχε ποτέ, ούτε θα έχει ποτέ, πρόσβαση σε αυτό. Αν κάποιος άλλος σας έδωσε το Paper Wallet, ή έχει δει το ιδιωτικό κλειδί του, ή θα το δουν άλλοι άνθρωποι, θα πρέπει να το κάνετε sweep αντί για import.

Sweep

Το seeep ενός ιδιωτικού κλειδιού είναι το ίδιο με το import, αλλά με ένα επιπλέον βήμα: το σύνολο των bitcoins που ανήκουν στο ιδιωτικό κλειδί αποστέλλονται σε νέα διεύθυνση Bitcoin στο πορτοφόλι του λογισμικού σας. Αυτό γίνεται μέσω μιας συναλλαγής Bitcoin, που σημαίνει πως μια σύνδεση στο Internet είναι απαραίτητη για να σταλεί η συναλλαγή και να ολοκληρωθεί το sweep. Μετά ολοκληρωθεί το sweep, το Paper Wallet εξαντλεί πλήρως τα κεφαλαία και όλα τα bitcoins του ιδιωτικού κλειδιού τώρα ανήκουν σε ένα νέο ιδιωτικό κλειδί στο πορτοφόλι του λογισμικού.

Ενώ το sweep περιλαμβάνει την αποστολή μιας συναλλαγής (για τον εαυτό σας), ένα miner τέλος της τάξεως του 0,0001 BTC συνήθως θα αφαιρείται από το υπόλοιπό σας. Ανάλογα με το ποιο πορτοφόλι χρησιμοποιείτε, το ποσό αυτό είναι προαιρετικό ή μπορεί να διαμορφωθεί.

Πότε θα πρέπει να κάνετε Sweep ένα Ιδιωτικό Κλειδί;

Θα πρέπει να κάνετε sweep ένα ιδιωτικό κλειδί, αν κάποιος άλλος έχει ή θα έχει ποτέ πρόσβαση στο ιδιωτικό κλειδί (όπως και αν κάποιος σας έδωσε ένα Paper Wallet ή το ιδιωτικό κλειδί έχει δημοσιευθεί on-line). Αυτό θα αποτρέψει έναν κλέφτη από το να είναι σε θέση να δαπανήσει τα bitcoins που συνδέονται με αυτό, ακόμη και αν έχουν ή θα έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό. Εάν το ιδιωτικό κλειδί (ή το Paper Wallet) θα χρησιμοποιηθεί ξανά στο μέλλον, τότε μπορείτε να κάνετε sweep τα περιεχόμενά του και πάλι, και για μία ακόμη φορά τα bitcoins στέλνονται προς αυτό.

Αν είστε ακόμα σε αμφιβολία για το αν θα κάνετε import ή sweep ένα ιδιωτικό κλειδί, μάλλον θα πρέπει να καταλήξετε στο sweep. Λύνει πολλά από τα ζητήματα που μπορούν να προκύψουν από το αν κάνετε import.

Ποια Πορτοφόλια Λογισμικού υποστηρίζουν Import και Sweep

Εδώ είναι μια σύντομη λίστα των πορτοφολιών λογισμικού που έχουν ενσωματωμένη τη δυνατότητα για import ή/και sweep του ιδιωτικού κλειδιού.

  Import Sweep
Electrum  ΝΑΙ  ΝΑΙ
Blockchain.info  ΝΑΙ  ΝΑΙ
Multibit  ΝΑΙ  ΟΧΙ
Bitcoin Core  ΝΑΙ  ΟΧΙ
 
Essential SSL