• Ενημερωθείτε για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα!
  • info@cryptosolutions.gr
  • +30 6941 511 404

Είναι το Bitcoin Ανώνυμο; Ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους.

  • Home / Είναι το Bitcoin Ανώνυμο; Ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους.

Είναι το Bitcoin Ανώνυμο; Ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους.

Το Bitcoin δεν είναι ανώνυμο, αλλά, μάλλον, ψευδο-ανώνυμο. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι βετεράνοι του Bitcoin το γνωρίζουν αυτό. Είναι λιγότερο προφανές σε πολλούς γιατί το Bitcoin δεν είναι πραγματικά ανώνυμο από προεπιλογή, και τι μπορούν να κάνουν οι χρήστες Bitcoin για να διεκδικήσουν εκ νέου την ιδιωτική τους ζωή.

Παρακάτω είναι ένας οδηγός για αρχάριους για να καταλάβετε καλύτερα και να κατανοήσετε τις διαφορές του Bitcoin και της ανωνυμίας.

Πώς λειτουργούν οι συναλλαγές Bitcoin;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την ανωνυμία του Bitcoin, είναι απαραίτητο πρώτα να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το Bitcoin σε ένα βασικό επίπεδο.

Το πιο σημαντικό, το πρωτόκολλο Bitcoin αποτελείται ουσιαστικά από μια σειρά συναλλαγών. Οι συναλλαγές αυτές είναι βασικά ένα πακέτο διαφόρων ειδών δεδομένων, μεταξύ των οποίων είναι οι είσοδοι και έξοδοι των συναλλαγών. Οι είσοδοι αναφέρονται στις Bitcoin διευθύνσεις που χρησιμοποιούνται για την αποστολή Bitcoin, και μπορούν να δαπανηθούν μόνο με το ιδιωτικό κλειδί που σχετίζεται με αυτή τη διεύθυνση. Οι έξοδοι αναφέρονται στις διευθύνσεις που χρησιμοποιούνται για την αποστολή Bitcoin σε αυτές. Κάθε Bitcoin συναλλαγή μεταβιβάζει bitcoin από μία ή περισσότερες εισόδους σε μία ή περισσότερες εξόδους (ως εκ τούτου, η μεταφορά bitcoin από μία ή περισσότερες διευθύνσεις σε μία ή περισσότερες διευθύνσεις).

Είναι δυνατόν για μια συναλλαγή να υπάρχει απλώς μία είσοδος και μία έξοδος. Αλλά αυτό είναι σπάνιο, διότι θα απαιτούσε το ποσό του bitcoin που αποστέλεται (η έξοδος) να ισούται με ακρίβεια με το ποσό του προγενέστερου εισπραχθέντος ποσού (η είσοδος).

Αντ’ αυτού, είναι αρκετά κοινό ότι η συναλλαγή αποτελείται από πολλές μικρότερες εισόδους, προκειμένου να κάνει για μια μεγαλύτερη συναλλαγή. Αν κάποιος, για παράδειγμα, ελέγχει τρεις διαφορετικές εισόδους για ένα bitcoin η καθεμία, και χρειάζεται να στείλει 2,5 Bitcoin σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το λογισμικό θα συγχωνεύσει τις τρεις εισόδους σε μία μόνο συναλλαγή.

Και είναι ακόμη πιο κοινό ότι μια πράξη αποτελείται από πολλαπλές εξόδους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Bitcoin χρησιμοποιεί διαφορετικές διευθύνσεις. Η αλλαγή διευθύνσεων παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν μια συναλλαγή που επιστρέφει το επιπλέον ποσό του bitcoin από μία ή περισσότερες εισόδους πίσω στον αρχικό αποστολέα. Έτσι, στο προηγούμενο παράδειγμα, το λογισμικό θα δημιουργήσει τυπικά δύο εξόδους. Μία έξοδος αποδίδει 2,5 Bitcoin στη διεύθυνση που ανήκει στο online κατάστημα, ενώ μια άλλη έξοδος θα αποδώσει 0,5 Bitcoin πίσω στο νεοπαραγόμενη διεύθυνση που ελέγχεται από τον αποστολέα.

Τί κάνει Bitcoin «ανώνυμο»;

Υπάρχουν γενικά τρεις λόγοι για τους οποίους το Bitcoin μερικές φορές θεωρείται ως ανώνυμο.

Πρώτον, σε αντίθεση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περισσότερα άλλα συστήματα πληρωμών, οι διευθύνσεις Bitcoin δεν είναι συνδεδεμένες με την ταυτότητα των χρηστών σε επίπεδο πρωτοκόλλου. Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μια νέα και εντελώς τυχαία Bitcoin διεύθυνση (και το σχετικό ιδιωτικό κλειδί), ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες σε κανέναν.

Δεύτερον, οι συναλλαγές δεν συνδέονται με την ταυτότητα των χρηστών. Ως εκ τούτου, (και εφ’ όσον ένας miner περιλαμβάνει τη συναλλαγή σε ένα μπλοκ), οποιοσδήποτε μπορεί να μεταφέρει αποτελεσματικά Bitcoin από οποιαδήποτε διεύθυνση της οποίας ελέγχει τα (ιδιωτικά) κλειδιά, σε οποιαδήποτε άλλη διεύθυνση, χωρίς να χρειάζεται να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Όπως με τα μετρητά, ούτε καν ο παραλήπτης χρειάζεται να γνωρίζει την ταυτότητα του αποστολέα.

Και τρίτον, τα δεδομένα των Bitcoin συναλλαγών μεταδίδονται και προωθούνται από τα nodes σε ένα τυχαίο σύνολο nodes στο δίκτυο peer-to-peer. Ενώ τα Bitcoin nodes δεν συνδέονται μεταξύ τους με τη χρήση IP διευθύνσεων, δεν είναι κατ’ ανάγκην σαφές για τα nodes κατά πόσον τα δεδομένα των συναλλαγών που έλαβαν δημιουργήθηκαν από το node που συνδέεται σε αυτά, ή αν το node απλώς διαβίβασε τα δεδομένα.

Πώς μπορεί να ηττηθεί η ανωνυμία;

Βασικά, υπάρχουν τρεις τρόποι για να απαλλαγείτε από την ανωνυμία των χρηστών του Bitcoin.

Πρώτα απ’ όλα, έστω και αν οι συναλλαγές Bitcoin μεταδίδονται τυχαία μέσω του δικτύου peer-to-peer, το σύστημα αυτό δεν είναι αεροστεγές. Εάν ένας εισβολέας, για παράδειγμα, έχει τα μέσα να συνδέσει πολλαπλά nodes στο δίκτυο Bitcoin, τα συνδυασμένα δεδομένα που συλλέγονται από τα διάφορα αυτά nodes μπορούν να είναι αρκετά για να καθορίσουν μια συναλλαγή από που προέρχεται.

Δεύτερον, οι διευθύνσεις Bitcoin μπορούν να συνδέονται με τις πραγματικές ταυτότητες αν αυτές οι πραγματικές ταυτότητες χρησιμοποιούνται με κάποιο τρόπο σε συνδυασμό με τις διευθύνσεις Bitcoin. Αυτό περιλαμβάνει διευθύνσεις που χρησιμοποιούνται για την κατάθεση ή ανάληψη χρημάτων από ή προς ένα (ρυθμιζόμενο) ανταλλακτήριο ή μία online υπηρεσία πορτοφολιού, δημοσίως εκτεθειμένες διευθύνσεις δωρεάς, ή διευθύνσεις που απλά χρησιμοποιούνται για να στείλουν Bitcoin σε κάποιον (συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού καταστήματος), όταν χρησιμοποιείται η πραγματική του ταυτότητα.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, όλες οι συναλλαγές μέσω του δικτύου Bitcoin είναι πλήρως διαφανείς και ανιχνεύσιμες από όλους. Είναι συνήθως αυτή η πλήρης διαφάνεια που επιτρέπει πολλαπλές διευθύνσεις Bitcoin να ομαδοποιούνται μαζί, και να συνδέονται με τον ίδιο τον χρήστη. Ως εκ τούτου, αν μόνο μία από αυτές τις ομαδοποιημένες διευθύνσεις συνδέεται με μία πραγματική ταυτότητα μέσω μιας ή περισσοτέρων από τις άλλες μεθόδους μη-ανωνυμίας, όλες οι ομαδοποιημένες διευθύνσεις μπορεί να είναι.

Τί είναι η ομαδοποίηση;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ομαδοποίηση.

Μια πολύ βασική μέθοδος ομαδοποίησης είναι η ανάλυση των δικτύων συναλλαγών. Στην πιο βασική του μορφή, αυτό αναφέρεται στις διάφορες εισόδους που συνδυάζονται σε μία ενιαία συναλλαγή. Ενώ αυτές οι εισροές θα μπορούσαν να προέρχονται από διαφορετικές διευθύνσεις, το γεγονός ότι συνδυάστηκαν σε μία ενιαία συναλλαγήα δείχνει ότι όλες αυτές οι εισροές – και ως εκ τούτου, όλες οι σχετικές διευθύνσεις – ελέγχονται από τον ίδιο χρήστη.

Ομοίως, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τον εντοπισμό διευθύνσεων μεταβολής, οι οποίες τις συνδέουν με τον αποστολέα της συναλλαγής. Αυτό είναι αρκετά απλό όταν λαμβάνουμε Bitcoin. Η έξοδος που δεν οφείλεται σε σας συνήθως (αν και όχι πάντα) αποδίδεται στη διεύθυνση μεταβολής η οποία ελέγχεται από τον αποστολέα. Επιπλέον, κάποιο λογισμικό Bitcoin, αποκαλύπτει τη διεύθυνση αλλαγής στους θεατές. Το κάνει αυτό, για παράδειγμα, δημιουργώντας πάντα μια διεύθυνση μεταβολής ως η τελευταία παραγωγή μιας συναλλαγής. Η χρήση των multisig διευθύνσεων μπορεί να είναι ένα δώρο.

Μια άλλη μέθοδος ομαδοποίησης είναι η ανάλυση κηλίδα. Η ανάλυση κηλίδα είναι αρκετά απλή, πάρα πολύ, και μάλιστα προσφέρεται από διάφορους ελεύθερα προσβάσιμους εξερευνητές μπλοκ. Βασικά, η ανάλυση κηλίδας υπολογίζει τι ποσοστό του bitcoin σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση κατάγεται από μια άλλη συγκεκριμένη διεύθυνση, είτε οι διευθύνσεις είναι μία συναλλαγή που χωρίζονται μεταξύ τους – ή και περισσότερες.

Και έπειτα υπάρχει η ποσοτική ανάλυση και η χρονική ανάλυση. Η ποσοτική ανάλυση, όπως υποδηλώνει το όνομα, δεν παρακολουθεί συγκεκριμένες συναλλαγές, αλλά συγκεκριμένα ποσά. Ομοίως, η χρονική ανάλυση παρακολουθεί συγκεκριμένες ώρες. Αν, για παράδειγμα, μία είσοδος είναι ακριβώς 2.6539924 bitcoin, και μία άσχετη έξοδος είναι ακριβώς 2.6539924 (μείον το fee) ένα μπλοκ αργότερα, αυτό δείχνει ότι οι διευθύνσεις αποστολής και λήψης ανήκουν σε κάποιον που χρησιμοποιεί κάποιου είδους μίκτη (βλέπε παρακάτω).

Τί μπορεί να γίνει για να διεκδικήσουμε την προστασία της ιδιωτικής ζωής;

Η Bitcoin προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι ένας αγώνας εξοπλισμών. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στη βελτίωση της Bitcoin ανωνυμίας αφενός, πιθανές μέθοδοι για την απο-ανωνυμοποίηση των χρηστών συχνά καθορίζονται από την άλλη. Και ενώ αυτό είναι πέρα από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου, για να διερευνήσει όλες τις πιθανές μελλοντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της ανωνυμίας, υπάρχουν μερικές βασικές μέθοδοι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή για την αύξηση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο δίκτυο Bitcoin.

Μία τέτοια απλή λύση είναι η χρήση TOR ή άλλων μεθόδων για να τη απόκρυψη των διευθύνσεων ΙΡ. Αν οι συναλλαγές Bitcoin μεταδίδονται μέσω TOR, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να προσδιοριστεί η προέλευσή τους.

Μια άλλη βασική λύση για την αύξηση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι η δημιουργία μιας νέας διεύθυνσης για κάθε συναλλαγή. Δημιουργώντας μια νέα διεύθυνση για κάθε συναλλαγή καθιστά πιο δύσκολο να συνδεθούν οι διευθύνσεις σε πραγματικές ταυτότητες, ή τουλάχιστον θα απαιτούνταν περισσότερη ομαδοποίηση να γίνει κάτι τέτοιο. Ένας αυξανόμενος αριθμός Bitcoin πορτοφολιών το κάνει αυτό αυτόματα, χρησιμοποιώντας ιεραρχικό ντετερμινιστικό (HD) λογισμικό πορτοφολιού.

Μια ελαφρώς πιο προηγμένη μέθοδος για να αποκτήσετε προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι η χρήση του mixer. Τα mixer υπάρχουν σε πολλές μορφές και σχήματα, αλλά ουσιαστικά επιτρέπουν ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν το mixer λαμβάνουν ο ένας τα bitcoin του άλλου. Αν γίνει σωστά, το mixing μετράει την ανάλυση των δικτύων συναλλαγών, καθώς και την ανάλυση κηλίδας. Και για βελτιωμένα αποτελέσματα, το mixing μπορεί να επαναληφθεί.

Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας mixing στρατηγικής είναι η CoinJoin, η οποία συγχωνεύει τις εισροές και εκροές σε πολλούς χρήστες σε μία συναλλαγή – σπάζοντας την υπόθεση ότι όλες οι είσοδοι ανήκουν στον ίδιο χρήστη. H CoinJoin δεν σημαίνει, ωστόσο, αφαιρεί όλες τις κηλίδες από την Bitcoin διεύθυνση, δεδομένου ότι οι είσοδοι και έξοδοι παραμένουν συνδεδεμένοι σε κάποιο βαθμό.

Εναλλακτικά, ορισμένα mixers μπορούν να αφαιρέσουν όλες τις κηλίδες, καθώς επιστρέφουν άσχετα bitcoin από τελείως διαφορετικές διευθύνσεις που ανήκουν στο mixer. Ωστόσο, αυτοί οι mixers είναι συνήθως centralized, και ως εκ τούτου θα γνωρίζουν οι Bitcoin διευθύνσεις αποστολής και λήψης σε ποιους χρήστες ανήκουν.

Επιπλέον, σε αντίθεση με την ποσοτική ανάλυση, τα mixer μπορούν να απαιτήσουν από όλους τους χρήστες να υποβάλουν το ίδιο ποσό στο mix. Εναλλακτικά, οι mixing υπηρεσίες μπορεί να χρεώσουν ένα τυχαίο ποσό, καθιστώντας δυσκολότερο για έναν ξένο να συνδέσει το ποσό των bitcoins που αποστέλλονται με το ποσό που επιστρέφεται. Επιπλέον, είναι δυνατόν να σπάσει το mixed ποσό, περαιτέρω συσκοτίζοντας τα νομίσματα, ενώ μικρότερα ποσά είναι ευκολότερο να χαθούν στο «πλήθος» των συναλλαγών.

Για την αντιμετώπιση της χρονικής ανάλυσης, τα mixers μπορούν να περιμένουν κάποιο τυχαίο χρονικό διάστημα πριν στείλουν τα νομίσματα πίσω. Όσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλεια, τόσο πιο δύσκολο είναι να συνδέσει τις συναλλαγές. Επιπλέον, η επέκταση του χρόνου ανάμιξης αυξάνει την πιθανότητα οι συναλλαγές να συσκοτιστούν με τις κανονικές συναλλαγές.

Αλλά στο τέλος, η Bitcoin προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι ακόμα μια προοδευτική κλίμακα – όχι ένα δυαδικό πρόβλημα. Αντί να είναι είτε εντελώς ανώνυμα ή και καθόλου, οι χρήστες απολαμβάνουν με το Bitcoin ένα ορισμένο επίπεδο της ιδιωτικής ζωής, ανάλογα με το πόσο αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, ποιες από τις τεχνικές ανωνυμοποίησης εφαρμόζουν, πόσες και πόσο συχνά.

Essential SSL